(16) 25 augustus, zondag.

26 augustus 2024 - Brussel, België

Morning. Zondag, rustdag, uitslaap dag, niks doen dag? Of is het een “gewone” dag. Wij houden het op het laatste. Het is wél een zondag en dat betekend voor ons “brocante” jawel alweer brocante. Je kunt ons daar voor wakker maken. De zondag is in België de dag van rommelmarkten, en meestal gezellige markten. Markten met een eet en drink tentje, soms is er muziek bij. Ik schrijf in de ochtend het verslag verder af. Een trui moet ik wel aan, de temperatuur is na het noodweer van gisteravond een heel eind gedaald. Al het water wat uit de lucht gekomen is als sneeuw voor de zon verdwenen. Alleen is het kleine riviertje nog steeds fors en snelstromend. Ik heb net even bij Willem bever gekeken. Aan de dammen is niks te zien, de beestjes zijn werkelijk kleine ingenieurs. Al dat water hebben ze kunnen verwerken, knap hoor. We besluiten om 2 markten en 1 winkel te bezoeken. Alles in en om de grote stad Bastogne. Het ontbijt verplaatsen we naar de lunch. Een gebakken ei met de gebrande knoflook, hij lijkt echt wel wat pittiger. Na de lunch haal ik de auto op, bij de tent pruts ik nog het een en ander aan de auto. Bijna alle grote tassen met zooi van de andere Kangoo zit, ligt of hangt weer op zijn plek. Nog niet aangesloten en functioneel, dat komt later in Oud Gastel wel weer. Net voor we weg gaan krijgt Margré van een vriendelijke vakantieganger 2 grote stukken vlees. Vacuüm verpakte kipfilet en een eend. De man vroeg of we nog langer bleven, hij ging weg en vertelde dat hij het vlees onderweg naar huis niet goed kon houden. Oké, bedankt.

Het ritje naar de eerste rommelmarkt is 15 minuten rijden. In een buitenwijk van Bertogne, het is even zoeken maar we vinden het. Midden in deze wijk is een soort stadsparkje. In dit parkje staan de kraampjes. Super leuk opgezet. Een groot terras waar de lokale bewoners een drankje en een hapje hebben. Daarnaast een jeu de boules baan, hier worden onderlinge competities gehouden. Leuk om dit te zien. Ook staan er nog verschillende “oude” spelen die bespeeld worden. Een gezellige boel. We slenteren langs de kraampjes. We hebben een aantal keer gescoord, de “pareltjes” belanden in de rugzak. Een kopje koffie op een strandstoel, in de zon.

De volgende brocante markt hebben we niet gevonden. Dat gebeurt wel eens vaker, op de site adviseren ze altijd om van te voren te bellen. Dat hebben wij natuurlijk niet gedaan. In de stad Bertogne rijden we naar een winkel met brocante. Het blijkt een kringloper te zijn, ook goed. Margré scoort hier een mooi kleed. Het is nu genoeg met die oude zooi. We willen van de zonnestralen en de gezelligheid van deze stad genieten. Bij het stads park Elisabeth parkeren we de auto. Het park blijkt niet zo interessant te zijn, wel bijzonder dat dit park bij de “10 dingen te doen in Bertogne” staat. Op een gezellig plein drinken en eten we wat, de laatste uurtjes van de middag tikken gezellig voorbij.

Onderweg toch nog een klein supermarkt kunnen bezoeken. Het is zondag, we kwamen er achter dat de meeste supermarkten op zondag gesloten zijn. We hebben dus weer geluk, we kunnen vanavond eten….hahaha. Op de camping aangekomen zien we dat we weer buren hebben, een jong gezin met een baby. Ik regel bij de campingeigenaar een vuurschaal met hout. Vanavond is het fikkie time. De hout blokken maak je zelf kleiner op een handig tool. Je hoeft alleen maar een blok in een steun te zetten waar je daarna met een hamer op het blok slaat. Het mes aan de onderkant splijt het hout. Je hoeft dus niet met een bijl te slaan. Een leuk ding. Omdat het al weer laat is beginnen we samen gelijk, ik met het vuur Margré met het eten. Om het vuurtje te starten scheur ik verschillende dozen en papieren zakken. Eindelijk brand het, eindelijk een fikkie. Als een klein kind zo blij. Margré is bijna klaar, wat een timing. Onder het genot van een lekkere maaltijd kijken we naar het vuurtje. De temperatuur daalt snel en veel, het wordt gewoon koud. Gelukkig hebben we het vuurtje, omdat het al laat is en de vuurschaal morgen weer ingeleverd moet worden. Gooi ik al het hout er in 1x op. Wow dit is lekker warm, dit maakt het dat we iets langer buiten kunnen zitten. De afwas doen we voor de tent, de afwasplek op de camping is een beetje smoezelig. Met een kantje heet water komen we met de afwas ook een heel eind. Als het vuurtje uit is, doven wij de lampjes.